SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLTÖ 

SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA ........................................... 0 1 PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT .................................................. 1 

2 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN.................................................2 3 TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET.....................................3-4 4 OMAVALVONNAN TOIMEENPANO..............................................................4-5 ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET .............................................................. 6 6. PALVELUN SISÄLLÖN OMAVALVONTA ....................................................... 10 7 ASIAKAS- JA POTILASTIETOJEN KÄSITTELY JA KIRJAAMINEN ............................. 12



















1 PALVELUNTUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT 

Palveluntuottaja 

Frendiks Oy Y-tunnus 3375695-5 

Hyvinvointialue Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Uusimaa, Vantaa ja Keravan hyvin vointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Kymenlaakson hyvinvointialue

Toimintayksikkö

Frendiks Oy 

Tenderinlenkki 6 B 46 

00520 Postitoimipaikka Helsinki 

Helsinki 

Palvelumuoto; asiakasryhmä, jolle palvelua tuotetaan; asiakaspaikkamäärä Sosiaalialan avopalvelut, ammatillinen tukihenkilötyö: lapset ja nuoret 

Esihenkilö Hamze Ahmed  

Puhelin 0443173506 Sähköposti hamze.ahmed@frendiks.fi

Yksityisten palveluntuottajan lupatiedot 

Aluehallintoviraston/Valviran luvan myöntämisajankohta (yksityiset ympärivuorokautista  toimintaa harjoittavat yksiköt) 

Palvelu, johon lupa on myönnetty  

Ilmoituksenvarainen toiminta (yksityiset sosiaalipalvelut) 

Ilmoituksen ajankohta  

Palveluala, joka on rekisteröity _______________________________ Alihankintana ostetut palvelut ja niiden tuottajat 

Ostopalvelujen tuottajat  

Palvelukokonaisuudesta vastaava palveluntuottaja vastaa alihankintana tuotettujen  palvelujen laadusta. 

Miten palveluntuottaja varmistaa ostopalvelujen laadun ja asiakasturvallisuuden? 

Lähtökohtaisesti käytämme omia resursseja ja mikäli erityisosaamisen tai muun syyn ta kia päädymme hankkimaan työntekijöitä alihankintana, kuten ammatinharjoittajia niin  heidän kanssa sovitaan erillinen sopimus ja noudatetaan Frendiks Oy:n omavalvontasuun nitelmaa.  

Onko alihankintana tuottavilta palveluntuottajilta vaadittu omavalvontasuunnitelmat? X Kyllä Ei 

2 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN 

Omavalvonnan suunnittelusta vastaava henkilö tai henkilöt

Ketkä osallistuvat omavalvontasuunnitelman laadintaan ja miten pidetään huolta henki löstön osallistamisesta suunnitelman laatimiseen?  

Omavalvontasuunnitelman teki yrityksen toimitusjohtaja ja johtoryhmä.  

Kuka vastaa omavalvonnan suunnittelusta ja seurannasta (nimi ja yhteystiedot) 

Omavalvonnan suunnittelusta ja sen seurannasta vastaa yrityksen hallinto ja toimintaa  koordinoi yrityksen perustaja Hamze Ahmed, 0443173506 ja hamze.ahmed@frendiks.fi 

Omavalvontasuunnitelman seuranta 

Omavalvontasuunnitelma päivitetään, kun toiminnassa tapahtuu palvelun laatuun ja  asiakasturvallisuuteen liittyviä muutoksia. Frendiksen toimintaa kehitetään jatkuvasti. Omavalvonta tarkistetaan säännöllisesti tarpeen mukaan, vähintään vuosittain. 

Omavalvontasuunnitelman julkisuus 

Omavalvontasuunnitelma on nähtävillä yrityksen verkkosivuilla ja yksikköjen seinällä.  

3 TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA TOIMINTAPERIAATTEET 

Toiminta-ajatus 

Mikä on yksikön/palvelun toiminta-ajatus? 

Frendiks Oy tuottaa sosiaalihuollon ja lastensuojelun avopalveluita. Frendiks Oy:n ta voitteena on tarjota laadukasta avohuollon lastensuojelutyRtDvaihtoehtona laitossijoi tuksille. Lisäksi toiminta periaatteenamme on kulkea nuorten rinnalla arkisin ja viikon loppuisin sekä auttaa asiakkaita lRytDmDDn itsestDDn oman elDmDnsDaktiivisia 

toimijoita. Frendiks Oy hyödyntää toiminnassaan yhteisön verkostoa ja monikulttuurista  osaamista, joita sen toimijat ovat vuosien saatossa kerryttäneet. 

Arvot ja toimintaperiaatteet 

Toimintaamme ohjaavat arvot ovat: yksilöllisyys, tasa-arvo, turvallisuus, inhimillisyys ja  asiakaslähtöisyys. 

Toimintaperiaatteemme: Lasten ja nuorten kanssa työskennellään yksilöllisesti heidän  omien tavoitteiden suuntaisesti ja heille turvallisessa ympäristössä. Lisäksi työskente lyssä hyödynnetään työntekijöiden monikulttuurista- ja moniammatillista osaamista  sekä yhteisön ja eri verkostojen osaamista. 

Työotteemme on terapeuttinen, inhimillinen ja voimavarakeskeinen. 

4 OMAVALVONNAN TOIMEENPANO 

RISKIENHALLINTA 

Riskien ja epäkohtien tunnistaminen ja niiden korjaaminen 

Frendiksin omavalvonta perustuu riskienhallintaan, jossa toimintaan liittyviDriskejDja  mahdollisia epDkohtien uhkia arvioidaan säännöllisesti. 

Kun työntekijä kohtaa työssään riskitilanteen tai poikkeaman on työntekijä velvollinen  ilmoittamaan yrityksen esihenkilölle tai toimitusjohtajalle. Henkilökunta ilmoittaa oh jeistetusti havaitsemistaan epäkohdista, laatupoikkeamista ja riskeistä asiakkaan sosiaa lihuollon toteuttamisessa tai ilmeisistä epäkohdan uhista Sosiaalihuoltolain 48 § mukai sesti. Ilmoitus käsitellään ja tehdään asianmukaiset toimenpiteet saman lain 49 § mukai sesti

Johtoryhmä määrittää tarvittaessa välittömät korjaavat toimenpiteet. Johtoryhmä antaa  yleiset toiminnanmuutoksiin liittyvät ohjeistukset (tiedotus sähköpostitse ja/tai tiimipa lavereissa).

Riskienhallinnan järjestelmät ja menettelytavat 

Työntekijä, joka kohtaa työssään riskitilanteen tai normaalista työtilanteesta poikkeavan  tilanteen, on velvollinen ilmoittamaan siitä esihenkilölle tai toimitusjohtajalle mahdolli simman pian ensin suullisesti ja myöhemmin kirjallisesti. Ilmoittamista varten on laa dittu Poikkeamaraportti-lomake, joka löytyy yrityksen yhteisestä pilvipalvelusta Drivesta  kohdasta Yhteiset / lomakkeet / poikkeamaraportti.  

Riskienhallinnan työnjako 

Johtoryhmä vastaa yleisestä työhyvinvoinnin edistämisestä, ylläpidosta ja arvioinnista.  Mahdollisista poikkeamista ja uhka- sekä vaaratilanteista ilmoitetaan esimiehelle tai vara henkilölle välittömästi. Tarvittaessa raportit käsitellään tiimin kokouksissa. Toimenpiteiden  suunnittelussa keskitytään ennaltaehkäisyyn ja tavoitteena on välttää vastaavat tilanteet tu levaisuudessa. 

Riskienhallinnan prosessi on käytännössä omavalvonnan toimeenpanon prosessi,  jossa riskienhallinta kohdistetaan kaikille omavalvonnan osa-alueille. 

Luettelo riskienhallinnan/omavalvonnan toimeenpanon ohjeista 

ξ sosiaalipalvelujen omavalvontasuunnitelma 

ξ riskien tunnistaminen

5 ASIAKKAAN ASEMA JA OIKEUDET 

Kuntien ostopalvelu- ja palveluseteliasiakkaiden palvelutarpeen arvioinnin suorittaa pal velun tilaaja. Palvelun tarvetta arvioimme jatkuvasti palveluntuotannossa ja palvelun  tarpeen muutoksiin reagoimme hyvin herkästi. Asiakkaalle tehdään sosiaalityöntekijän  toimesta yksilöllinen asiakassuunnitelma hänen kanssaa. Asiakassuunnitelman päivittämi sestä vastaa asiakkaan sosiaalityöntekijä. 

Asiakas on oman elDmDnsDasiantuntija, jota Frendiks Oy:ssa kunnioitetaan. Asiakkaan  halutessa omaiset ja lDheiset lähelle, ovat he tervetulleita toiminnan suunnitteluun, sillä tukiverkosto on arvokkaassa asemassa palvelutarpeen arvioinnissa ja palveluita jDrjes tettDessD, siksi yrityksessä tavataan heitä avoimesti asiakkaan toiveen mukaan. Asiak kaan osallisuutta ja toimijuutta tuetaan kaikissa palveluiden vaiheissa. Asiakas saa myRs  oman kappaleensa asiakassuunnitelmasta. 

Itsemaksaville asiakkaille tarjoan maksutonta kartoituskDyntiD, jossa palvelutarpeen ar viointi tapahtuu yhteistyRssDasiakkaan ja/tai lDheisten sekDmuiden verkostojen kanssa  asiakkaan tarpeen mukaan 

Asiakkaan kohtelu 

Itsemääräämisoikeuden varmistaminen 

Itsemääräämisoikeus on jokaiselle kuuluva perusoikeus, joka muodostuu oikeudesta hen kilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Siihen liittyvät lähei sesti oikeudet yksityisyyteen ja yksityiselämän suojaan. 

Frendiks Oy:n tarjoamat palvelut ovat avohuollon tukitoimenpiteitl ja perustuvat va paaehtoisuuteen. Asiakastapaamiset tehdDDn asiakkaalle sopivassa ympDristRssD. yrityk sen toimijoita sitoo vaitiolovelvollisuus.

Asiakkaan asiallinen kohtelu 

Usein sosiaalipalveluista tehdyissä kanteluissa tulee esille asiakkaan kokemaa epäasial lista kohtelua. Asiakkaalla on oikeus tehdä muistutus toimintayksikön vastuuhenkilölle  tai sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle, mikäli hän on tyytymätön kohteluunsa. Pal velun perustuessa ostosopimukseen muistutus tehdään järjestämisvastuussa olevalle vi ranomaiselle. Yksikössä tulisi kuitenkin ilman muistutustakin kiinnittää huomiota ja tar vittaessa reagoida epäasialliseen tai loukkaavaan käytökseen asiakasta kohtaan. 

Miten varmistetaan asiakkaiden asiallinen kohtelu ja miten menetellään, jos epäasi allista kohtelua havaitaan?  

Asiakkaiden yksilöllinen kohtelu on yksi toimintaperiaatteistamme. Toimimme niin, ettl asiakkaiden asema, oikeudet ja oikeusturva toteutuu. Vastuu tlstl on yrityksen työnteki jällä sekä johtoryhmällä. Noudatamme sosiaalihuoltolain 48§ ja 49§ mukaista ilmoitus velvollisuutta. Asiakas ottaa ensisijaisesti yhteyttä työntekijään ja käydään yhdessä läpi  tapahtunut. Pyydetään anteeksi ja sovitaan jatkotoimenpiteistä. Mikäli asiakas on tyyty mätön päätökseen, voi asiakas halutessaan ottaa yhteyttä tapahtuneesta omaan sosiaali työntekijään tai tarvittaessa kunnan sosiaaliasiamieheen, minkä jälkeen toimimme hei dän osoittamalla tavalla. 

Asiakkaan osallisuus 

Asiakkaiden ja omaisten osallistuminen yksikön laadun ja omavalvonnan kehittämi seen 

Asiakaspalautetta kerätään kirjallisella kyselylllasiakassuhteen aikana tai sen päättymi sen yhteydessl, kuitenkin vähintään vuosittain. Tukinuoria kannustetaan suullisen pa lautteen antamiseen. Asiakaspalautetta kerätään tukinuorilta, asiakasperheiltDsekä sosi aalityöntekijöiltl. Kyselylinkki löytyy yrityksen verkkosivuilta. 

Miten asiakkailta saatua palautetta hyödynnetään toiminnan kehittämisessä ja/tai kor jaamisessa?

Kaikki saatu palaute tunnistetaan ja palautteesta kiitetään. Seuraan saatua palautetta  tyytyvDisyyskyselyjen tuloksia seklkehitämme toimintaamme tämän pohjalta.  

Asiakkaan oikeusturva 

Muistutuksen vastaanottaja, virka-asema ja yhteystiedot 

Jos asiakas on tyytymätön saamaansa kohteluun, hänelllon oikeus tehdlmuistutus: Hamze Ahmed 

Frendiks Oy 

Tenderinlenkki 6 B 46 

0443173506 

hamze.ahmed@frendiks.fi 

Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot sekä tiedot hänen tarjoamistaan palveluista 

Helsinki 

Sosiaali- ja potilasasiamiehet 

Jenni Hannukainen, Sari Herlevi, Ninni Purmonen, Taru Salo ja Teija Tanska 

sosiaali.potilasasiamies@hel.fi 

Neuvonta 

puh. 09 310 43355 maʹto klo 9ʹ11 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue 

Vantaa 

Puh. 0941910230 

Arkisin klo 8-16 

Sähköposti: miikkael.liukkonen@vakehyva.fi 

Kerava  

Sosiaaliasiamies

Puhelinajat: 

maanantai klo 12.00-15.00 

tiistai, keskiviikko, torstai klo 9.00-12.00 

Puh. 0400 277 087 

sosiaaliasiamies@sosiaalitaito.fi 

Länsi Uudenmaan sosiaali- ja potilasasiamies 

Espoo, Hanko, Kauniainen, Kirkkonummi, Raasepori: 

sosiaali- ja potilasasiamiehet Eva Peltola ja Terhi Willberg, p. 029 151 5838

sähköposti: sosiaali.potilasasiamies@luvn.fi 

Neuvontaa puhelimitse ma 10ʹ12, ti, ke, to klo 9ʹ11 (ei perjantaisin eikä pyhien aattona). Henkilökohtainen  käynti ajanvarauksella. 

Inkoo, Karkkila, Lohja, Siuntio, Vihti: 

Sosiaaliasiamiehet 

Clarissa Kinnunen 

Jenni Henttonen 

p. 040 027 7087 

ma klo 12ʹ15 

ti, ke, to klo 9ʹ12 (ei perjantaisin eikä pyhien aattona) 

Potilasasiamiehet 

Clarissa Kinnunen 

Jenni Henttonen 

p. 040 833 5528 

ma klo 12ʹ15 

ti, ke, to klo 9ʹ12 (ei perjantaisin eikä pyhien aattona) 

Varsinais-Suomen hyvinvointialue  

Sähköinen asiointi: 

https://www.varha.fi/fi/asiointikanavat/sosiaaliasiamiehen-tietoturvallinen-sahkoinen-asiointikanava

Miten yksikön toimintaa koskevat muistutukset, kantelu- ja muut valvontapäätökset  käsitellään ja huomioidaan toiminnan kehittämisessä? 

Toimintaa tarkastellaan ja kehitetDDn asiakaspalautteen pohjalta. MikDli toiminnassa ha vaitaan puutteita, ne korjataan vDlittRmDsti, jotta asiakkaalle koituu mahdollisimman  vDhDn haittaa. 

Tavoiteaika muistutusten käsittelylle: mahdollisimman nopeasti 

6. PALVELUN SISÄLLÖN OMAVALVONTA 

Hyvinvointia, kuntoutumista ja kasvua tukeva toiminta 

Jokaiselle asiakkaalle laaditaan yksilöllinen suunnitelma, joka on laadittu yhteistyössä  asiakkaan sosiaalityöntekijän kanssa, johon kirjataan asiakkaan tarpeet. Suunnitelman  lähtökohtana ovat lastensuojelun ohjaavat periaatteet. 

Miten asiakkaiden toimintakykyä, hyvinvointia ja kuntouttavaa toimintaa koskevien ta voitteiden toteutumista seurataan? 

Asetettuja tavoitteita seurataan käynneillä ja asiakassuunnitelmapalavereissa. Henkilöstö

10 

Henkilöstön rekrytoinnin periaatteet 

Hakuprosessin keskeisenä tavoitteena on varmistaa henkilöstön moniammatillisuus ja so veltuva osaaminen Frendiksen tarjoamiin palveluihin ja asiakasvaatimuksiin. Frendiksellä  panostaan erityisesti uusien työntekijöiden soveltuvuuteen Frendiksen työyhteisöön. Tämä  tukee hyvää yhteistyötä asiakastyössä ja palvelee siten myös asiakkaiden etua. Lasten  kanssa työtä tekeviltä edellytämme rikosrekisteriotteen esittämistä. Lisäksi tarkistamme  heidän ammattipätevyytensä.  

Kuvaus henkilöstön perehdyttämisestä ja täydennyskoulutuksesta 

Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain § 5 ja terveydenhuollon ammattihenki löistä annetun lain § 18 mukaisesti Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on velvolli suus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan sekä perehtyä alansa sääntöihin ja määräyksiin ja  siksi kuuntelemmekin herkällä korvalla työntekijöiden näkemyksiä perehdytyksestä. Henki lökunnan valmennukseen on suunniteltu järjestelmällinen toteutussuunnitelma, johon kuu luu perehdytyslomake. Lisäksi sähköiset ohjeistukset ovat saatavilla pilvipalvelu Drivessa.  

Työnantajan tulee luoda edellytykset sille, että ammattilaiset saavat tarvittavan perehdytyk sen ja mahdollisuuden täydennyskoulutukseen, jotta he voivat kehittää ammattitaitoaan..  Henkilöstön täydennyskoulutusta tuetaan suunnitelmallisesti ja säännöllisesti. Kaikilla työn tekijöillä on mahdollisuus osallistua työnantajan järjestämään koulutukseen vuosittain. Li säksi järjestetään yhteisiä koulutustilaisuuksia koko henkilöstölle.  

Täydennyskoulutustarpeita on mahdollista esittää matalalla kynnyksellä kuten viikko- ja  kuukausipalaverissa ja kehityskeskusteluissa. 

11 

7 ASIAKAS- JA POTILASTIETOJEN KÄSITTELY JA KIRJAAMINEN 

Asiakastyön kirjaaminen 

Frendiks käyttää Nappulaa- asiakastietojärjestälmänä. Hallinnontiimi perehdyttää työn tekijät, niin että raportit kirjataan viipymättä käyntien päätteeksi. Lisäksi Nappulaan  asetetaan muistutus, joka hälyttää käyntiraporttien viivästymisestä.  

Tietosuojavastaavan nimi ja yhteystiedot 

Onko yksikölle laadittu salassa pidettävien henkilötietojen käsittelyä koskeva seloste? Kyllä X Ei  

Omavalvontasuunnitelman hyväksyy ja vahvistaa toimintayksikön vastaava johtaja. 

Paikka ja päiväys 1.8.2023 

Allekirjoitus Hamze Ahmed 

12